دانلود پایان نامه رشته نقاشی
بررسی مراحل نقاشی کودک و ارزیابی تصویرگری کودکان کار از آن
مقدمه:
با توجه به آنچه گذشت، به این نتیجه میرسیم كه هنر پدیدهای است كه میتواند عواطف و حالات درونی فرد را بازتاب نماید، خصوصاً هنری كه خودانگیخته و خودبهخودی باشد و به دلیل همین ویژگی است كه تا كنون نقاشی از روشهای بسیار مناسب برای پژوهشهای تجربی در زمینه روانشناختی به خصوص روانشناسی كودك بوده است، با توجه به گسترش این پژوهشها، آزمونهای نقاشی به شیوههای متفاوتی در جهت بررسی رفتارها و حالات درونی ارائه شده. اما هر كدام دارای محدودیتها و نقایصی بوده است كه به آنها خواهیم پرداخت. به نظر میرسد با توجه به تعاریفی كه از بداههسازی داشتهایم. این روش، روشی مناسب برای بهتر نمایاندن درون افراد باشد.
با توجه به موضوع این پروژه كه بررسی آثار بداههسازی كودكان كار میباشد، لذا لازم است كه ابتدا به خصوصیات نقاشی كودك، و نیازهای او و مراحل رشد ذهنی كودك، و اینكه چگونه و با چه هدفی نقاشی میكند بپردازیم.از حدود سال 1885 تا دههی 1920 پژوهشهای گستردهای از هنر كودكان آغاز شد، بررسیهای جدید در زمینهی نقاشیهای كودكان از اواخر قرن نوزدهم آغاز شده است. این بررسیها، نوعی مبنای تجربی را برای طبقهبندی نقاشی كودكان، در یك سلسله مراحل متمایز فراهم آوردهاند.بهطور كلی میتوان گفت، هرچه كه كودكان بزرگتر میشوند، نقاشیهای آنها دارای جزئیات بیشتر، متناسبتر و واقعگرایانهتر میشود.
گلین وی توماس مراحل تكاملی نقاشی كودك را در كتاب روانشناسی نقاشی كودك اینگونه طبقهبندی میكند.خلاصه ی آن به شرح ذیل است:
1- از هجده ماهگی تا دو سال و نیمگی: كودكان معمولاً از هجده ماهگی، كشیدن علائمی بر صفحهی كاغذ را آغاز میكنند. از دیدگاه بیشتر پژوهشگران، این خط خطیكردنها، بیهدف نیستند. بلكه نشاندهندهی افزایش هماهنگی چشم و دست میباشند و باعث توازن بصری در كودك میشوند. كودك كمكم در این دوره میتواند پس از اتمام كار شروع به تفسیر خطوط خود كند. لوكه (1913 و 1927) این مرحله را تحت عنوان «واقعگرائی تصادفی» مشخص میكند. در این مرحله تصاویر خودانگیخته بوجود میآیند. در این دوره، دایره، سادهترین طرح بصری برای كودكان است.
2- از دو سال و نیمگی تا پنجسالگی: در این دوره كودكان نقاشیهای خود را بازنمائی چیزی تلقی میكنند و قبل از آغاز آن، مقاصد خود را بیان میكنند و با هدف قبلی كار را شروع میكنند. اما به گفته لوكه، چنانچه نقاشی كودكان در عمل شبیه به چیز دیگری از كار درآید، آنها موضوع قبلی را تغییر میدهند. در این مرحله تصاویر بیشتر قابل درك و متنوعتر میشوند و به صورت تركیبها و یا مجموعهای پراكنده درمیآیند. و از سه سال و نیمگی كودكان به برقرار كردن رابطه میان جزئیات یك نقاشی میپردازند.
3- پنجسالگی تا هشت سالگی: در این دوره، كودك به «شفافبینی» یا «اشعه ایكس» میپردازد، لوكه این خصوصیت را «واقعگرائی فكری» مینامد. به این معنی كه كودك عناصری را كه به آن آگاهی دارد میكشد، حتی اگر بهطور طبیعی قابل رؤیت نباشند. در این دوره، جزئیات بیشتری از قبیل دستها، انگشتان و لباس نیز بیش از پیش تصویر میشوند.
4- هشت سالگی تا نوجوانی: كودكان در این دوره، غالباً سعی میكنند عمق را نه تنها در اشیاء منفرد بلكه در رابطهی میان اشیاء نیز نشان دهند. آنها در این مرحله نقاشی كشیدن از یك زاویهی دید خاص را آغاز میكنند و نسبتها و مناسبات نیز بر همین اساس ترسیم میشوند. لوكه این مرحله را «واقعگرائی بصری» نامیده است. از این مرحله به بعد،با بالا رفتن سن، نقاشی كودكان نیز به سمت افزایش واقعگرایی بصری حركت میكند. همچنین، نقاشیهای كودكان نه تا ده سال به تدریج به سمت الگوهای قراردادی حركت میكند.پژوهشگران، بر این عقیدهاند كه تكامل نقاشی كودكان از یك الگوی عمومی تبعیت میكند. آلاند (1983) این نظریه را مطرح میكند كه نقاشیهای كودكان متعلق به فرهنگهای مختلف نه تنها در جزئیات سبكی، بلكه در استفاده از استراتژی اساسی شكلگیری نیز میتوانند متفاوت باشند. بنابراین به عنوان مثال، میتوان گفت دلیل تكرار یك فرم معین در نقاشی كودكان متعلق به یك فرهنگ خاص، شاید وجود نوعی استراتژی نقاشی است كه عوامل فرهنگی، تعیینكنندهی آن بوده و برای كودكان، جذابیت زیباییشناختی این فرمها مطرح نبوده است.
کلمات کلیدی:
نقاشی کودک
نقاشی کودکان کار
فرآیند نقاشی کودک
تصویرگری کودکان کار
فهرست مطالب
بررسی مراحل نقاشی کودک و ارزیابی تصویرگری کودکان کار از آن
فصل اول : نقاشی کودک
فرآیند نقاشی کودک
مراحل تکاملی نقاشی کودک
مراحل رشد ذهنی کودک
نقاشی کودک از نظر روانشناختی
فصل دوم : تصویرسازی کودکان کار
کودکان کار
مراحل تصویرسازی کودکان کار
انتخاب رنگ
تصویرسازی
تصویرسازی کودکان معمولی
تطبیق آثار کودکان کار و کودکان معمولی
نتیجه گیری
منابع